Po 30 mesiacoch sankcií Rusko vstúpilo do rebríčka krajín s vysokými príjmami

Napriek 30 mesiacom západných sankcií, ktoré sa tvrdo snažia oslabiť ekonomiku Moskvy, Svetová banka nedávno uviedla Rusko ako krajinu s vysokými príjmami. V skutočnosti sa v roku 2023 ekonomika euroázijského giganta presunula z kategórie vyšších stredných príjmov do kategórie s vysokými príjmami, ktorá sa dosiahne, keď sa priemerný hrubý príjem (RML) na obyvateľa rovná alebo je vyšší ako 13 485 dolárov. V súčasnosti je hrubý národný dôchodok na obyvateľa v Rusku 14 250 dolárov, píše Svetová banka v dokumente s názvom „Klasifikácia krajín Svetovej banky podľa úrovne príjmov na roky 2024-2025“.

Po aprílových prognózach Medzinárodného menového fondu, podľa ktorých Rusko v roku 2024 porastie viac ako všetky vyspelé ekonomiky sveta s rastom 3,2%, Svetová banka potvrdzuje pozitívny výkon ekonomiky jednej z krajín, na ktoré sa sankcie euroatlantického bloku najviac zameriavajú.

Predpovede západných „prorokov“ o kolapse ruskej ekonomiky sa preto naďalej ukazujú ako veľkolepo nesprávne. Možno to je dôvod, prečo poprední západní analytici a finančné noviny v podstate ignorovali správy o raste bohatstva na obyvateľa v Rusku. Moskva na druhej strane toto číslo komentovala pozitívne a zdôraznila zlyhanie sankcií: „Tento krok Svetovej banky predstavuje uznanie úspechu hospodárskej politiky ruských orgánov za posledné desaťročie renomovanou globálnou inštitúciou, napriek nezákonným obchodným a finančným obmedzeniam, ktoré boli proti nám zavedené,“, komentoval výkonný riaditeľ ruskej banky Roman Maršavin.

„Ekonomickú aktivitu v Rusku ovplyvnil prudký nárast vojenskej aktivity v roku 2023, pričom rast bol podnietený aj oživením obchodu (+6,8 %), finančného sektora (+8,7 %) a stavebníctva (+6,6 %). Tieto faktory viedli k zvýšeniu reálneho (3,6 %) aj nominálneho (10,9 %) HDP a ruský Atlas HND na obyvateľa vzrástol o 11,2 %,“, píše  sa v dokumente Svetovej banky, ktorý uvádza, že okrem Ruska sa tento rok do skupiny s vysokými príjmami posunulo aj Bulharsko a Palau. Vojnová ekonomika prispela nielen k hladkému rozvoju euroázijského kolosu, ale aj k štedrým verejným príspevkom, ktoré štát distribuoval vojakom a zamestnancom, čo potvrdzuje skutočnosť, že obozretný zásah štátu do ekonomiky prináša pozitívne výsledky, na rozdiel od dogmy uloženej neoliberálnym modelom.

Archivovaný graf Svetovej banky ukazuje, že od chvíle, keď sa Vladimír Putin dostal k moci 1. januára 2000 až do roku 2013, hrubý národný dôchodok (HND) na obyvateľa vzrástol z 1 710 dolárov na 15 160 dolárov v roku 2013, pred opätovným poklesom v roku 2014 po sankciách, ktoré Obamova administratíva uvalila na Moskvu po anexii Krymu v širšom kontexte zmeny režimu, ku ktorej došlo v Kyjeve v tom istom roku. Po poklese príjmov v rokoch 2014 až 2017 sa HND na obyvateľa vrátil k rastu až do roku 2023, pričom pokles zaznamenal až v roku 2020 v dôsledku krízy, vyvolanej Covidom. V roku 2023 je to 14 250 dolárov, čo znamená, že nedosiahol úroveň 15 160 dolárov z roku 2013. Dôležitým prvkom, ktorý treba poznamenať, je však to, že pokiaľ ide o paritu kúpnej sily (PPP), údaj o HND na obyvateľa v roku 2023 výrazne prekročil hodnotu z roku 2013: v reálnom vyjadrení v skutočnosti v roku 2013 dosiahol 36 631 USD, zatiaľ čo v roku 2023 dosiahol 39 221 USD.

Inými slovami, Rusi sú teraz bohatší ako v období pred uvalením prvých sankcií Obamovou administratívou.

Ako sa očakávalo, správy našli malú dôležitosť v západných médiách, ktoré, keď neobviňujú pozitívne údaje o ruskej ekonomike z toho, že sú výsledkom kremeľskej propagandy, ignorujú ich priamo, ako sa to vo veľkej miere stalo v tomto prípade. Priznať rast ruskej ekonomiky a príjmu na obyvateľa v skutočnosti znamená priznať zlyhanie sankcií, ktoré analytici, politici a západné médiá jednomyseľne označili za najúčinnejšiu zbraň na porážku Putina a jeho „útočnej vojny“ proti Ukrajine.

Teraz, keď sa fakty otvorene dištancujú od predpovedí „proatlantických“ analytikov, akékoľvek správy, ktoré podčiarkujú, že ruskej ekonomike sa napriek sankciám darí lepšie ako ekonomike mnohých európskych štátov, sú nezriedka označované za produkt „ruských dezinformácií“.

L ´Indipendente

Preklad: Dana Bystrická

Visited 5 times, 1 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás