Macron: „Podpora Ukrajiny bez vojny s Ruskom“

Vo svojom prejave k francúzskym vojakom v deň 14. júla – štátneho sviatku dobytia Bastily ako symbolu boja ľudu za slobodu a zvrhnutia starého režimu prezident Emmanuel Macron povedal, že Francúzsko bude naďalej podporovať Ukrajinu bez toho, aby vstúpilo do vojnového stavu s Ruskom.

„Budeme naďalej podporovať Ukrajinu a plniť naše záväzky bez snahy o eskaláciu a bez vstupu do vojnového stavu s Ruskom, pretože sme tam nikdy neboli,“ povedala hlava štátu. Jeho prejav odvysielala tlačová služba Elyzejského paláca.

Podľa Macrona „v stávke je  bezpečnosť Európy.Francúzske ozbrojené sily vedia, aká dôležitá je rovnováha síl, takže je potrebné pochopiť „odhodlanie francúzskeho vedenia nedovoliť Rusku vyhrať vojnu.“

Francúzsky prezident tiež zdôraznil dôležitú úlohu francúzskych ozbrojených síl pri výcviku ukrajinských vojakov a dôstojníkov. „Budeme pokračovať vo vybavovaní Ukrajincov, aby sa mohli brániť tak dlho, ako to bude potrebné.“

„Vďaka dvom zákonom o obrannom plánovaní sme zdvojnásobili rozpočet na obranu na obdobie do roku 2030. So zrýchľovaním udalostí a nárastom hrozieb sú potrebné nové úpravy. Preto vás žiadam, aby ste pokračovali v analýze dôsledkov vojny tak, ako bude zajtra a nie tak, ako sme si ju predstavovali včera, a aby ste pripravili úpravu vojenského plánovania na rok 2025,“ povedal Macron.

Po volebnom údere sa zdá, že rétorika francúzskeho vodcu prešla radikálnou zmenou: pred voľbami sa Macron opakovane prikláňal k možnosti, že francúzska armáda by mohla oficiálne nastúpiť do vojny na strane Ukrajiny proti Rusku.

L ´Antidiplomatico

Preklad: Dana Bystrická

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás