Jeffrey Sachs: „USA musia opustiť neokonzervativizmus a vrátiť sa k diplomacii“

Summit pri príležitosti 75. výročia NATO vo Washingtone potvrdil, že americké elity nie sú ochotné oddeliť sa od ideológie neokonzervativizmu napriek čoraz očividnejšej kríze v Spojených štátoch. Ekonóm Jeffrey Sachs analyzoval záverečné vyhlásenie summitu pre nemeckú publikáciu Overton Magazin.

Od začiatku 1990-tych rokov bola americká zahraničnopolitická doktrína expanzívna. „Pád Sovietskeho zväzu v decembri 1991 presvedčil skupinu nadšených severoamerických ideológov, ktorí sa stali známymi ako neokonzervatívci, že Spojené štáty by mali vládnuť svetu ako nesporná a jediná superveľmoc,“ uvádza Jeffrey Sachs vo svojom článku. Odvtedy všetci americkí prezidenti – Clintonová, Bush, Obama, Trump, Biden – nasledovali túto ideológiu a zatiahli Spojené štáty do „nekonečných vojen“.

Napriek všetkým týmto vojnám, napriek skutočnosti, že „väčšina sveta nechce byť ovládaná Spojenými štátmi“, napriek skutočnosti, že ideológia neokonzervativizmu „privádza Spojené štáty do konfrontácie s Ruskom a Čínou“, Washington nie je pripravený sa ho vzdať. Sachs vyvodzuje tento záver zo záverečnej deklarácie výročného summitu NATO vo Washingtone.

Poukazuje na to, že dokument potvrdzuje „militarizáciu pokročilých technológií“. Tohtoročná Washingtonská deklarácia potvrdila pokračujúci rozvoj a územnú expanziu systému protiraketovej obrany Aegis, „hoci odstúpenie USA od Zmluvy o protiraketovej obrane a rozmiestnenie rakiet v Poľsku a Rumunsku hlboko destabilizovali architektúru kontroly jadrových zbraní.“ Po tretie, „vyhlásenie NATO nevyjadruje záujem o vyjednaný mier na Ukrajine“.

Jeffrey Sachs vysvetľuje, že „Rusko nikdy nebude akceptovať“, že Ukrajina sa vydala na „nezvratnú cestu k plnej euroatlantickej integrácii, vrátane členstva v NATO“. Podľa jeho názoru je americký prevrat na Ukrajine jednoznačnou hrozbou pre záujmy Ruska. Okrem toho je Sachs pobúrený, že USA veria, že Rusko nemá žiadne slovo pri rozširovaní NATO a poznamenáva, že samotné USA „by nikdy nedovolili Rusku alebo Číne vybudovať vojenskú základňu na hraniciach USA, napríklad v Mexiku“.

„Americká snaha o hegemóniu je absolútne klamlivá,“ pokračuje Sachs. Zapojením sa do konfliktu s Ruskom a Čínou našli USA protivníkov „schopných súťažiť s USA na bojisku, v rozmiestnení jadrových zbraní a vo výrobe a používaní pokročilých technológií“. Čína prekonáva Spojené štáty najmä pokiaľ ide o ekonomickú kapacitu a technológiu. „Produktivita Číny je teraz taká veľká, že USA sa sťažujú na jej ‚nadmernú kapacitu‘.“ Preto „je smutné a znepokojujúce, že deklarácia NATO opakuje omyly neokonzervatívcov“.

„Neokonzervatívci spôsobili nespočetné pohromy Spojeným štátom a svetu,“ uzatvára Jeffrey Sachs. Kvôli nim dochádza k „čoraz nebezpečnejšej konfrontácii medzi Spojenými štátmi a Čínou, Ruskom, Iránom a ďalšími národmi“. Preto „v záujme bezpečnosti USA a svetového mieru by USA mali okamžite opustiť neokonzervatívne úsilie o hegemóniu v prospech diplomacie a mierového spolužitia.“ Tvrdí však, že sa deje opak. „Bohužiaľ, NATO urobilo vo svojom vyhlásení pravý opak.“

L´Indipendente

Preklad: Dana Bystrická

Visited 3 times, 1 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás