Kognitívna vojna vo Venezuele: manipulácia más prostredníctvom sociálnych médií

V digitálnom veku sa kognitívna vojna ukázala ako mocný nástroj na manipuláciu más prostredníctvom sociálnych sietí. Kognitívna vojna, známa aj ako kognitívna manipulácia, sa vzťahuje na použitie psychologických taktík na ovplyvnenie individuálneho a kolektívneho správania. Sociálne siete, ako sú Facebook, X (predtým Twitter), Instagram a TikTok, sa stali živnou pôdou pre šírenie dezinformácií a propagandy, čo z nich robí ideálne platformy pre kognitívnu vojnu.

To sa deje vo Venezuelskej bolívarovskej republike. Od svojho vzniku musela Bolívarovská revolúcia čeliť mnohým pokusom o prevrat. V týchto dňoch po prezidentských voľbách z 28. júla, poznačených násilím takzvaných fašistických „comanditos“ v službách pravicovej extrémistky Marie Coriny Machadovej, ako poznamenali viacerí pozorovatelia a analytici, sa Venezuela stala akýmsi laboratóriom, v ktorom sa pokúsi uskutočniť prevrat 2.0, teda štátny prevrat, v ktorom zohrávajú ústrednú úlohu sociálne siete.

Jedným z hlavných spôsobov, ako kognitívna vojna manipuluje masy prostredníctvom sociálnych sietí, je používanie falošných správ a dezinformácií. Nepravdivé informácie sa šíria na platformách sociálnych médií so zámerom formovať verejnú mienku a ovplyvňovať politické výsledky. Tieto platformy sa používajú na šírenie nepravdivých informácií o vláde, opozičných stranách a celkovej situácii v krajine. Šírením dezinformácií sa pučisti a ich krstní otcovia v zahraničí snažia zasiať nezhody medzi venezuelským obyvateľstvom a vytvoriť pocit chaosu a neistoty. Súdiac podľa nespočetných videí, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, kde môžete vidieť akúsi neurózu a vyvolanú, ak nie umelú, anti-chávistovskú frustráciu, táto taktika bola taká úspešná, akej sme svedkami v týchto búrlivých dňoch.

Príkladom dezinformácií proti Venezuele bolo šírenie falošných správ, že venezuelská vláda priviedla zahraničných žoldnierov, aby násilnepotlačili ľudové protesty. Táto správa, široko zdieľaná a diskutovaná na sociálnych sieťach, bola neskôr popretá vzhľadom na absenciu dôkazov na podporu takýchto tvrdení. Falošné správy však pomohli vyvolať napätie a vykresliť bolívarovskú vládu ako brutálny režim v očiach medzinárodného spoločenstva. Keď je opak pravdou: s operáciou Gideon sa žoldnieri z americkej súkromnej vojenskej spoločnosti Silvercorp USA pokúsili preniknúť do Venezuely po mori a zvrhnúť vládu Nicolasa Madura v prospech Juana Guaidòa. Operácia zahŕňala atentát na prezidenta Madura.

V kognitívnej vojne je ústredným aspektom manipulácia s emóciami prostredníctvom cielených správ. Apelovaním na emócie jednotlivcov, ako je strach, hnev alebo vzrušenie, môže kognitívna vojna ovplyvniť spôsob, akým ľudia myslia a konajú. Možno to pozorovať na šírení rozdeľujúceho obsahu, ktorý vyvoláva kontroverzie a polarizuje spoločnosť.

Okrem toho kognitívna vojna vo Venezuele viedla aj k vytvoreniu falošných online osôb a komuníts cieľom šíriť dezinformáciea podkopávať dôveru v demokratické inštitúcie. Páchatelia kognitívnej vojny, ktorí sa vydávajú za obyčajných ľudí alebo prominentné osobnosti, môžu účinne preniknúť do sociálnych sietí a ovplyvniť verejnú mienku. Vysvetľujúcim príkladom tohto javu je dezinformačná kampaň vedená pomocou falošných účtov na Twitteri, známa ako „OperaciónLibertad Venezuela“. Táto operácia zahŕňala vytvorenie siete falošných účtov na Twitteri, ktoré sa vydávali za znepokojených venezuelských občanov, aktivistov alebo dokonca vládnych úradníkov. Tieto účty šírili falošné správy a konšpiračné teórie, ako napríklad myšlienku, že venezuelská vláda je na pokraji kolapsu alebo že existujú tajné plány na zahraničnú vojenskú intervenciu. Tieto profily sa často používali na zosilnenie nenávistných správ, podnecovanie násilia proti bolívarovskej vláde a propagáciu naratívu, ktorý legitimizoval možnú vonkajšiu intervenciu, čo vytváralo paniku a dezorientáciu medzi obyvateľstvom.

Ďalším príkladom je používanie botov a trollov na vytváranie falošných online protestných hnutí, zdanlivo populárnych, ale v skutočnosti koordinovaných sieťou falošných profilov, aby vyvolali dojem širokej podpory destabilizácie venezuelskej vlády. Tieto falošné účty navzájom komunikovali, retweetovali a komentovali extrémistický obsah, aby to vyzeralo, že medzi obyvateľstvom existuje silný konsenzus v prospech zmeny režimu.

Na tomto virtuálnom bojisku používajú platformy sociálnych médií algoritmy na zosilnenie určitých správ a potlačenie iných. Manipuláciou s týmito algoritmami môžu zlomyseľní aktéri zabezpečiť, aby sa ich propaganda dostala k širšiemu publiku a zároveň umlčať nesúhlasné hlasy. Preto sú jednotlivci vystavení iba informáciám, ktoré posilňujú ich existujúce presvedčenie, čím sa stávajú náchylnejšími na manipuláciu. Prefíkaná manipulácia, pri ktorej sa bolívarovská demokratická vláda stáva tyranskou a brutálnou, zatiaľ čo americkí mučitelia, ktorí svojimi drakonickými sankciami uškrtili venezuelskú ekonomiku a uvrhli krajinu do ničivej hospodárskej krízy, sú oslavovaní ako „osloboditelia“.

V tejto súvislosti sa používajú psychologické taktiky, ako je gaslighting – forma psychologickej manipulácie, pri ktorej sa obeti predkladajú nepravdivé informácie s úmyslom prinútiť ju pochybovať o vlastnej pamäti a vnímaní – a manipulácia s cieľom podkopať dôveru ľudí. Spochybňovaním dôveryhodnosti inštitúcií môže kognitívna vojna zasiať zmätok a vytvoriť úrodnú pôdu pre šírenie dezinformácií. Situácia, ktorá objektívne narúša schopnosť publika rozlíšiť pravdu od fikcie, čím sa stáva zraniteľnejším voči manipulácii.

Táto kognitívna vojna využíva kognitívne skreslenia a heuristiky, ako je konfirmačné skreslenie a heuristika dostupnosti na formovanie vnímania a rozhodnutí ľudí. Prezentovaním informácií skresleným alebo zavádzajúcim spôsobom môže kognitívna vojna viesť jednotlivcov k nesprávnym záverom a zlým rozhodnutiam.

V takomto scenári sily, ktoré ťahajú za nitky prevratu vo Venezuele, využívajú efekt ozveny sociálnych sietí, kde podobne zmýšľajúci jednotlivci s väčšou pravdepodobnosťou zdieľajú a posilňujú presvedčenie ostatných. Vytvorením filtračných bublín, ktoré chránia jednotlivcov z rôznych uhlov pohľadu, môže kognitívna vojna ešte viac zakoreniť ľudí v ich ozvenových komorách, čím sa stanú náchylnejšími na manipuláciu. Odtiaľto potom vidíme následné šírenie extrémnych ideológií a kolaps občianskeho diskurzu.

Používaním falošných účtov a automatizovaných robotov na šírenie propagandy môžu zlomyseľní aktéri manipulovať verejnú mienku a vytvárať falošný pocit konsenzu. To môže byť obzvlášť účinné pri ovplyvňovaní zraniteľných skupín obyvateľstva, ako sú mladí ľudia alebo marginalizované komunity.

S kúpou X Elonom Muskom (predtým Twitter) je platforma naďalej jedným z hlavných centier útokov a dezinformácií proti Venezuele. Až tak, že samotného Elona Muska opakovane opravovali vlastní používatelia sociálnej siete za šírenie nepravdivých správ o Venezuele. Jednou z prijatých stratégií bola ďalšia úprava algoritmov viditeľnosti obsahu, čo viedlo k propagácii príspevkov kritických voči venezuelskej vláde a zníženiu viditeľnosti provládneho obsahu. Okrem toho platforma zvýšila toleranciu voči automatizovaným účtom a robotom, ktoré šíria dezinformácie proti bolívarovskej vláde, čím vytvorila protichávistovskú ozvenu, ktorá zosilňuje vnímanie širokého negatívneho konsenzu. Táto algoritmická manipulácia a selektívna správa obsahu prispeli k vytvoreniu skresleného obrazu situácie vo Venezuele a uprednostnili naratív nestability a neustálej krízy.

Táto hybridná vojna má aj hospodárske dôsledky pre Venezuelu, ktorá je už aj tak zaťažená váhou sankcií, pretože šírenie dezinformácií môže odradiť zahraničné investície, narušiť obchodné vzťahy a poškodiť povesť krajiny na globálnej scéne. Tým sa ďalej oslabuje schopnosť vlády riešiť sociálno-ekonomické problémy krajiny.

Ako sme videli, kognitívna vojna sa naplno rozvinula v týchto dňoch po prezidentských voľbách vo Venezuele, kde sa opozícia, ktorá bola opäť porazená vo voľbách, pokúša zvrátiť verdikt ľudu násilím a operáciami manipulácie más, snažiac sa v medzinárodnej verejnej mienke akreditovať myšlienku, že chávismo sa uchýlilo k podvodu, aby vytrhlo víťazstvo extrémistickej opozícii.

Cieľom kognitívnej vojny je zaútočiť, využiť, degradovať alebo dokonca zničiť formu, v ktorej si verejnosť vytvára svoju vlastnú realitu. Jednoznačne stojíme pred stratégiou vojnovej propagandy, ktorá sa snaží vynútiť si roztrhnutie ľudových síl, tlaku národov z komunít, ktorých dôstojnosť sa počas týchto 25 rokov bolívarovského projektu obnovila. V prípade Venezuely projekt kognitívnej vojny nemal želaný účinok. Napriek tomu, že krajinu opustilo veľké množstvo ľudí a vďaka mediálnym kampaniam sa mnohí zúčastňujú protestov proti bolívarovskej vláde po voľbách, stále existuje veľa ľudí, ktorí sa bránia a sú pripravení vyjsť do ulíc na obranu bolívarovskej revolúcie, čo dokazujú masové demonštrácie na obranu Madurovej vlády v posledných dňoch.

Táto odpoveď by nemala byť prekvapujúca. Venezuela je v popredí boja proti kognitívnej vojne už od čias Huga Cháveza. Odsúdil, ako kognitívna vojna podporuje formu mentálnej neokolonizácie, ktorá postihuje najmä mladých ľudí. V tejto súvislosti tvrdil, že odpoveďou na túto stratégiu musí byť kultúrny boj, ktorý umožní demontáž hegemonických naratívov a posilnenie postavenia komunít prostredníctvom hlbšieho pochopenia ich identity a zvrchovaných práv.

Okrem toho Chávez spojil kognitívnu vojnu s potrebou regionálnej jednoty na konfrontáciu s imperialistickou nadvládou. Preto považoval za nevyhnutné vytvoriť multipolárny svetový poriadok, ktorý by odstránil technologické a digitálne rozdiely a umožnil národom Latinskej Ameriky pokročiť smerom k skutočnej nezávislosti.

Maduro a Bolívarovská revolúcia, sprevádzaní väčšinou venezuelského ľudu, pokračujú v tejto ceste, ktorú vytýčil Hugo Chávez. Nezávislosť a suverenita zostávajú dvomi nevyhnutnými základnými kameňmi, ktoré ani takéto nasadenie síl nedokázalo poškriabať vo fantázii Venezuelčanov.

Na teoretickej úrovni bolívarovská revolúcia čelí kognitívnej vojne prostredníctvom pevného ideologického základu, ktorý podporuje regionálnu jednotu a sebaurčenie národov. Táto vízia bola neustále komunikovaná venezuelskému ľudu, čím sa posilňoval zmysel pre národnú identitu a odpor proti vonkajším vplyvom. Politické vzdelávanie a rozsiahle šírenie bolívarovských hodnôt vytvorili kolektívne vedomie odolné voči kognitívnej manipulácii. Bolívarovský príbeh zdôrazňuje boj proti imperializmu a neokolonializmu a upevňuje spojenie medzi vládou a ľuďmi.

Z praktického hľadiska bolívarovská vláda zaviedla množstvo stratégií na boj proti dezinformáciám a ochranu obyvateľstva pred mediálnou manipuláciou. Medzi tieto opatrenia patrí vytvorenie alternatívnych médií, ktoré ponúkajú protihegemonickú víziu hlavným medzinárodným médiám. Tieto kanály prenášajú informácie priamo od vlády a miestnych komunít, čím čelia skresleným naratívom zvonku.

Venezuela posilnila spoluprácu s ostatnými krajinami Latinskej Ameriky s cieľom zdieľať zdroje, technológie a stratégie proti kognitívnej vojne. Táto regionálna jednotka pomáha vytvárať spoločný front proti zahraničnému zasahovaniu.

Úsilie o rozvoj autonómnej technologickej infraštruktúry znižuje závislosť od platforiem kontrolovaných zahraničnými mocnosťami, čím sa zvyšuje schopnosť Venezuely chrániť svoje informácie a komunikáciu. Tieto kombinované stratégie umožnili bolívarovskej vláde udržať si pevnú pozíciu proti kognitívnej vojne, chrániť obyvateľstvo a zachovať si svoju integritu ako hlavnú hrádzu proti vonkajším destabilizujúcim vplyvom.

L ´Antidiplomatico

Preklad: Dana Bystrická

Visited 367 times, 1 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás