Neobratný útok Bruselu na Slovensko

Ústavní právník Zdeněk Koudelka ve své glose míní, že Evropská komise ve své kritice Slovenska používá dvojí metry.

V červenci 2024 vydala Komise Evropské unie hodnotící zprávu o stavu právního státu Slovensku. Tu první státní tajemník slovenského Ministerstva spravedlnosti Milan Hodás označil za velmi málo objektivní s tím, že přispívá k erozi důvěryhodnosti institucí Evropské unie.

Jak se zpráva tvořila, dokládá, že cituje facebookové vyjádření pracovníka zrušené Speciální prokuratury v Pezinku, ale nestojí ji za to zmínit vyjádření slovenské Generální prokuratury, Slovenské advokátní komory, soudců a právních teoretiků. Právě slovenští advokáti poukazovali, že za vlád Igora Matoviče a jeho nástupců se až 60 % advokátů setkalo s nezákonným donucením ze strany bývalé Speciální prokuratury. Především propuštění z vazby bylo podmiňováno přiznáním.

Evropská komise používá dvojí metr. Slovensku vyčítá snížení některých trestů, např. za poškození finančních zájmů Evropské unie z rozmezí 7-12 na 3-10 let odnětí svobody. Komisi však nevadí, že my i Rakousko máme sazbu 1-10 roků. Chce-li být Brusel objektivní, má za totéž kritizovat i jiné státy. Je ale projevem svévole, že kritizuje Slovensko za to, co mu jinde nevadí.

Obdobně působí kritika zrušení Speciální prokuratury, kdy zpráva mlčí o tom, že ji nahradil speciální útvar pro závažné zločiny Generální prokuratury. Přitom řada státu, včetně Francie či nás, speciální prokuratury nemá a Evropská unie dříve uznala, že je výrazem svrchovanosti členského státu, zda pro určitou oblast zřídí speciální úřad či ji řeší v rámci obecných orgánů. Ale co Brusel přizná Francii, upírá Slovensku.

Evropská komise nepravdivě kritizuje, že Ficova vláda zavedla možnost upuštění od potrestání, což však je ve slovenském právu již od roku 2005. Jen bylo upuštění více navázáno na nahrazení škody poškozenému. Tento institut je i v našem trestním právu a odpovídá trendu, že trestní právo nemá být pouhá represe, ale především o náhradě škody a převýchovném působení na pachatele.

Při zjištění jaké zprávy tvoří Evropská komise a zhodnocení přínosu desetiletého působení Věry Jourové v Evropské komisi, vyvstává jako možné řešení hledání nového komisaře za Čechy, Moravu a Slezsko, že snad je lepší žádného komisaře nemít.

Prevzaté od:

Visited 1 543 times, 1 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

2 Komentáre

  1. EÚ sa stáva koncentrákom národov. Iná ani nemôže byť, keď sa vracia Uršula a :
    Z článku:
    V Nemecku právoplatne odsúdili sekretárku veliteľa koncentračného tábora, v Kallasovej Estónku obnovili pamätník nacistickým dôstojníkom SS
    Názory Dana Bystrická – 22. augusta 2024:

    Iná je však situácia v Estónku, kde bola donedávna predsedníčkou vlády Kaja Kallas a ktorá sa ujme postu vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku (teda „diplomatka“). Aké kritériá ju na to asi predurčujú?
    2. augusta v estónskom meste Johvi v okrese Ida-Viru, v oblasti, obývanej prevažne etnickými Rusmi, ako uvádzajú estónske štatistky, estónski predstavitelia slávnostne odhalili pamätník na počesť dvoch dôstojníkov Waffen-SS, ktorí po boku Nemecka slúžili nacistickému režimu počas druhej svetovej vojny.Táto skutočnosť nielenže pripomína najtemnejšie obdobie minulosti Európy, ale hlavne vyvoláva otázniky o súčasnej politickej klíme, keď sa do najvyšších postov EÚ dostávajú osoby, ktoré napriek tomu, že na našom kontinente prebieha vojna, robia všetko pre jej eskaláciu, vháňajú nás do priepasti a priamo sa podieľajú na ničení Európy, pretože vedomie, svedomie a peňaženky majú za oceánom. V Pobaltí sa, žiaľ, naďalej udržiava a živí nacistická viera s prekrúcaním histórie tým, že svoje spojenectvo s nacistickým Nemeckom zahmlievajú ako boj za nezávislosť, aby im to medzinárodne lepšie prešlo. A nielenže im to prechádza, ale vo svete majú veľa prívržencov a podporu, čoho výsledkom je aj nominovanie Kaje Kallas do funkcie, v ktorej jej osoba v pozícii ako „najvyššej európskej diplomatky“ nikdy nemôže získať legitimitu na rokovanie o mieri v mene Európy, nakoľko je iba niekoho zástupkyňou vojnovej mašinérie, pričom nám – Európanom hrozilo dokonca aj to, že sa takmer stala generálnou tajomníčkou NATO !Týmito oslavovanými estónskymi hrdinami sú Georg Sooden a Raúl Juriado, velitelia nacistických divízií estónskej SS za Hitlera a Himmlera. Naši europoslanci by sa na túto závažnú skutočnosť mali spýtať Kaje Kallas, patologickú rusofóbku, ktorej vláda v novembri 2022 odporučila odstránenie a demoláciu 244 z 322 sovietskych pamätníkov v krajine.

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás