Eduard Chmelár: EÚ JE NA POKRAJI BANKROTU, NO NAVRHUJE VIAC ZBROJIŤ

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na úvod dnešnej konferencie Globsec v Prahe vyzvala malé krajiny, aby rozmýšľali ako veľké a investovali ešte viac do armády a zbrojárskeho priemyslu. Presvedčiť ich o tom označila dokonca za svoju hlavnú úlohu počas druhého mandátu… Ďakujem jej, že mi pripomenula, prečo je dobré, aby sa tento sabat militaristov, na ktorom nepadlo ani slovo o mieri, ani slovo o nevyhnutnosti zastaviť genocídu v Palestíne, v Jemene alebo východoafrických krajinách, na ktorom majú hlavné slovo vojenskí plánovači, zbrojárski lobisti a militantní politici; prečo je vhodné, aby sa podujatie tohto typu nespájalo s Bratislavou.

Toto by naozaj nemalo byť hlavnou náplňou práce šéfky EK, výkonného orgánu Európskej únie, ktorú by mala zaväzovať udelená Nobelova cena za mier. Spýtajme sa teda inak, spýtajme sa niečo, čo sa militantnej Ursuly mali spýtať kritickí novinári, keby sme nejakých mali. Európska komisia predložila nedávno návrh na zmenu rozpočtu, na základe ktorého žiada členské štáty, aby navýšili svoje príspevky o ďalšie stovky miliárd. Najprv by však Brusel mal odpovedať na otázku, prečo k tejto situácii prišlo? Kam sa podeli naše spoločné peniaze? Ako sa Európska únia dostala na pokraj bankrotu? Odpoveď je zrejmá: chcú od členských krajín získať ďalších 50 miliárd eur pre Ukrajinu, hoci nie sú schopní ani vyúčtovať peniaze, ktoré sme jej dosiaľ dali. Chcú od členských štátov ďalšie peniaze, aby mohli zaplatiť úroky z predtým prijatých pôžičiek EÚ. To sú tie pôžičky, z ktorých sme dosiaľ nevideli ani cent. Asi na nás zabudli, hoci na vlastné vrecká nezabudli a žiadajú miliardy eur na zvýšenie platov bruselských byrokratov.

Takže takto. Keby slovenská diplomacia nebola taká zúfalo pasívna, už dávno by položila na stôl podobnú podmienku ako Maďarsko, a síce: že najprv chceme vedieť, na čo konkrétne bolo vynaložené to obrovské množstvo peňazí, ktoré sme im dosiaľ dali. Po druhé, chceme vedieť, kto je zodpovedný za to, že EÚ sa ocitla na pokraji bankrotu. A napokon celkom logicky: ak je stav financií taký katastrofálny, prečo míňame čoraz viac peňazí na armádu? Keď si môžeme dovoliť bombardovať ľudí, prečo si nemôžeme dovoliť ich živiť? Čo sú toto za zvrátené priority politickej štruktúry, ktorá sa nazýva „mierovým projektom“? Nie, pani von der Layenová, na toto si vás Európania neplatia.

Zdroj: Facebook – Eduard Chmelár

Visited 677 times, 1 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

3 Komentáre

  1. No veď preto sa stala šéfkou EK. Podporuje zbrojárov, neplatia ju zbrojári? 🤑
    So šéfom farmaceutickej spoločnosti Pfizer si tiež dobre rozumela. 🤑

    „Majú peniaze na vojny, ale nedokážu nakŕmiť chudobných.“/Tupac Shakur/

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás