Irán predviedol, že dokáže kedykoľvek zasiahnuť Izrael. Rusko: Izrael chce vyvolať priamu vojnu medzi USA a Iránom

Október začal turbulentne. Po tom, čo Izrael dlho masovo vraždil vedenie Hamasu, Hizballáhu a ďalších islamských organizácií a začal bombardovať už nielen Gazu, ale aj Libanon a Jemen, pri čom zlikvidoval takmer celé velenie Iránom podporovaného Hizballáhu, Iránu došla trpezlivosť a v utorok spustil masívny raketový útok na Izrael. Zasiahnuté boli viaceré vojenské ciele. Iránske rakety poľahky prekonali izraelskú aj americkú protivzdušnú obranu a v desiatkach dopadali na izraelské územie. Izraelské vedenie sa vyhráža tvrdou odvetou. Dokonca padajú reči o úderoch na vládne centrá v Teheráne, iránske jadrové zariadenia, baaj reči o priamej likvidácii najvyššieho duchovného vodcu Iránu – ajatolláha Alího ​Chameneího. Transformácia svetového poriadku pokračuje a globálny Juh dáva jasne najavo, že sa už Západu nebojí.

Na Blízkom východe prituhuje. Po tom, čo Izrael povraždil už viac ako 40 000 civilistov v Gaze (z toho cca tretinu tvorili deti) a väčšinu velenia Hamasu a Hizballáhu a ďalších islamských organizácií a následne spustil nielen bezbrehé bombardovanie Libanonu, ale aj vojensky vstúpil na libanonskú pôdu, prišlo k tomu, čo svet očakával mesiace – k masívnemu iránskemu odvetnému raketovému útoku na Izrael. Túto odvetnú akciu chcel Irán spustiť už v lete, kedy Izrael zavraždil politického vodcu Hamasu Ismaíla Haníju, a to priamo v Teheráne. Irán však vtedy od útoku upustil, údajne po americkom prísľube, že ak Irán preukáže sebakontrolu, bude v Gaze zavedené prímerie.

A neprešli ani dva mesiace a došlo k likvidácii takmer celého velenia Iránom podporovaného Hizballáhu, vrátane lídra organizácie – Hasana Nasralláha. Iránske vedenie pochopilo, že Západu sa veriť nedá a po tom všetkom sa rozhodlo spustiť masívny ohraničený raketový útok na Izrael. Preukázanie slabosti v islamskom svete prináša so sebou horšie dôsledky ako riziko vyplývajúce z raketového útoku na Izrael. Na izraelské územie tak leteli viac ako dve stovky balistických rakiet a aj hypersonické rakety Fattah-2, ktoré boli v boji použité po prvýkrát v histórii. A úspešne. Pri útokoch všetky prekonali nielen izraelskú, ale aj americkú protivzdušnú obranu.

A nielen oni.Izraelský ‚neprekonatelný‘ Iron dome a systémy Arrow-2 a Arrow-3 boli masívne prekonané aj iránskou balistikou. Američania „poľovali“ na iránske rakety z mora, no ani to neprinieslo veľký účinok. Až 80% rakiet malo dosiahnuť svoj cieľ. Zasiahnuté boli min. dve vojenské základne – hlavná základňa izraelských vzdušných síl Nevatim v Negevskej púšti, kde sú dislokované stíhačky F-35 piatej generácie, a základňa Hatzerim, kde sú zase dislokované F-15-ky.

Náčelník iránskeho generálneho štábu generálporučík Mohammad Bagheri neskôr potvrdil, žeútok bol vedený na dve letecké základne, veliteľstvo Mossadu, radarové zoskupenie IDF a miesta zhromažďovania izraelských tankov. Podľa jeho slov útoky neovplyvnili izraelskú ekonomickú infraštruktúru, hoci Irán by na ňu mohol zaútočiť, ak by chcel. Iránsky minister obrany Aziz Nasir Zadeh zase uviedol, že operácia ukázala iba časť iránskeho raketového potenciálu a jeho ďalšia zložka a špičkové rakety použité zatiaľ neboli.

Irán konal prezieravo a dôsledne. Vôbec nezasiahol civilistov. Preto v Izraeli nie sú žiadne civilné obete. Len pre porovnanie s izraelskými zásahmi v Libanone či Gaze. V Libanone sa obete len za pár dní rátajú na už takmer dve tisíc. Iránske revolučné gardy vo svojom vyhláseniu viedli, že „cieľom boli vojenské zariadenia a údery boli presne načasované. Mohli sme zničiť Tel Aviv a Haifu a zrovnať tieto dve mestá so zemou, ale z morálnych a humanitárnych dôvodov sme to neurobili. Ak však režim urobí chybu, môžeme to prehodnotiť a dokázať, že Tel Aviv dokážeme zničiť za jedinú noc.“

Izrael sa totiž za tento iránsky odvetnú útok vyhráža zničujúcim protiúderom. Z Izraela, USA a Západu znejú reči o úderoch na vládne centrá v Teheráne, iránske jadrové zariadenia, ba aj reči o priamej likvidácii najvyššieho duchovného vodcu Iránu – ajatolláha Alího ​Chameneího.

Práve to naznačil nemenovaný vysoký izraelský bezpečnostný predstaviteľ, ktorý pre Jerusalem Post viedol, že raketový útok na Izrael si vyžaduje rozhodné kroky proti iránskemu vedeniu, vrátane eliminácie Chameneího. Podľa neho je potrebné ísť za hranice vojenských cieľov a zaútočiť na srdce režimu. Vyzval tiež na útoky na ciele súvisiace s ropným a plynárenským sektorom, komunikáciou, bankovým systémom a jadrovými programami s cieľom podkopať iránsku ekonomiku.

„Irán urobil veľkú chybu, keď zaútočil na Izrael a zaplatí za to,“ povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett vyzval na rázny úder s cieľom zničiť iránske jadrové zariadenia.IDF zase oznámila, že čoskoro odpovie na iránsky útok a výsledok uvidí celý Blízky východ. Americký senátor Lindsey Graham po útoku vyzval prezidenta USA Joea Bidena, aby povolil použitie americkej armády proti Iránu s cieľom zamerať sa na jeho ropnú a energetickú infraštruktúru. A pripojili sa k nemu ďalší americkí politici. Všetko toto by však boli kroky k začatiu 3. svetovej vojny.

V stredu v BR OSN ale stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzia presne pomenoval, o čo sa teraz hrá: „Izraelské vedenie chce vyvolať priamy konflikt medzi Teheránom a Washingtonom. Je čoraz jasnejšie, že plánom izraelského vedenia je za každú cenu vyvolať priamy konflikt medzi jeho hlavným regionálnym protivníkom Iránom a Spojenými štátmi. Ťažko povedať, či to Washington chápe. Zatiaľ sa však „hra“ odohráva tak, ako si to Izrael praje. Ak sa to však dostane do záverečnej fázy, konflikt by mohol dosiahnuť nepredstaviteľnú úroveň eskalácie, ktorá by ohrozila nielen Blízky východ, ale celý svet.“

Izrael sa po otvorení dvoch frontov (Gaza a Libanon) snaží otvoriť ďalší front – ten iránsky. No na ten si sám netrúfa a preto sa do toho snaží zatiahnuť svojich najväčších donorov a spojencov – Spojené štáty.Svojím konaním si však každým dňom znepriateľuje stále viac štátov, svetových lídrov a politikov. Izrael v stredu dokonca vyhlásil generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa za osobu non grata po tom, ako ten vyzval na prímerie po útoku Iránu a odsúdil rozšírenie konfliktu na Blízkom východe.

V utorok teda boli prekonané nielen najhrubšie červené čiary, ale padli aj najväčšie mýty. Padli hlavné mýty o Iron dome, rovnako ako aj o nemožnosti zasiahnuť izraelské mestá či iné ciele. Irán opäť demonštroval svoju silu a dal jasne najavo, že jeho postavenie v novom multipolárnom svete treba brať vážne. V súčasnosti je ale hlavnou otázkou ako ďaleko až táto eskalácia zájde. A či sú USA skutočne ochotné zapojiť sa po Rusku aj do vojny s Iránom. Každopádne, transformácia svetového poriadku pokračuje a globálny Juh dal jasne najavo, že sa Západu nebojí a po každej provokácii bude postupovať tvrdo a nekompromisne…

Zdroje:

https://edition.cnn.com/2024/10/01/politics/iran-missile-attack-israel/index.html

https://ria.ru/20241002/nebenzya-1976018676.html

https://www.aljazeera.com/news/2024/10/2/israels-katz-bars-un-chief-from-country-over-iran-attack-response
https://www.rt.com/russia/605123-israel-guterres-persona-non-grata/

Autor: Ing. Martin Bago

Visited 393 times, 1 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

1 Komentár

  1. Můžete mi konečně přestat posílat své články, které tady na mě vyskakují a hrozně ruší?
    Už jednou jsem Vás o to žádala, ale zdá se, že to ignorujete

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás