Šedá zóna – Úloha USA pri prevrate v Bangladéši

Nasledujúce zhrnutie je založené na vyšetrovaní zverejnenom The Grayzone, ktoré odhaľuje šokujúce podrobnosti o zapojení USA do nedávneho prevratu v Bangladéši. Prostredníctvom utajovaných dokumentov a svedectiev článok popisuje, ako Washingtonom financovaný Medzinárodný republikánsky inštitút (IRI) tajne zorganizoval destabilizačnú kampaň na zvrhnutie vlády premiérky Sheikh Hasinovej s cieľom dosadiť exekutívu, priaznivejšiu pre záujmy USA.

Podľa nedávno uniknutých dôverných dokumentov zohral Medzinárodný republikánsky inštitút (IRI), financovaný USA ústrednú úlohu vo vojenskom prevrate, ktorý 5. augusta zvrhol vládu bangladéšskeho premiéra šejka Hasinu. Prostredníctvom miestnych aktivistov, rapperov, umelcov a predstaviteľov LGBTQ+ komunity IRI tajne podporovala masovú mobilizáciu, ktorá viedla k Hasinovmu odchodu a jeho nahradeniu Muhammadom Yunusom, medzinárodne známym ako priekopníkom mikroúverov a napojeným na Clintonovu nadáciu.

Uniknuté dokumenty zdôrazňujú, ako IRI, organizácia pridružená k Národnej nadácii pre demokraciu (NED), už roky pripravuje sieť aktivistov a zdrojov s cieľom destabilizovať Hasininu vládu. „Od roku 2019 IRI vyvíja iniciatívy na školenie a podporu protivládnych protestných hnutí v Bangladéši,“ uvádza sa v správe, „zahŕňajúce rôznorodú koalíciu mladých ľudí, LGBTQ+ aktivistov, feministických skupín a umelcov.“ Aktivity propagované IRI zahŕňali tanečné vystúpenia členov transgender komunity, premietanie dokumentárnych filmov, kritických voči vláde a hudobné videá, vytvorené na sprostredkovanie posolstiev opozície.

Podľa obvinení odvolanej vlády sa Spojené štáty zamerali na vládu Hasinu za jej odmietnutie hostiť americkú vojenskú základňu na bangladéšskej pôde. „Spojené štáty zasahovali do vnútornej politiky našej krajiny, pretože sme nepodľahli ich plánom na vojenskú expanziu,“ povedal Hasina s odkazom na tlak, ktorým trpel v posledných rokoch. Americké ministerstvo zahraničných vecí však poprelo akúkoľvek účasť na prevrate, označilo tieto tvrdenia za „nepodložené“ a zopakovalo svoj záväzok k demokracii a regionálnej stabilite.

Napriek oficiálnemu popieraniu podrobnosti, obsiahnutých v dokumentoch, naznačujú starostlivé plánovanie a silnú túžbu ovplyvniť bangladéšsku politiku. „IRI vyškolila viac ako 170 miestnych aktivistov a poskytla im komunikačné zručnosti a koordinačné zručnosti na nezávislé riadenie demonštrácií a mediálnych kampaní,“ pokračuje spis. Tento prístup umožnil vybudovať zdanlivo spontánne, ale dobre zorganizované protestné hnutie, ktoré pritiahlo pozornosť médií a získalo podporu verejnosti.

Prevrat priviedol k moci Yunusa, kontroverznú postavu pre svoju úlohu pri podpore mikroúverov, ale oceňovaného v amerických politických kruhoch. Za novej vlády sa Bangladéš rýchlo pustil do zblíženia s Washingtonom, čím poskytol široké priestory severoamerickým investorom a oživil hospodársku a vojenskú spoluprácu. „Bangladéš je teraz v centre indicko-tichomorskej stratégie Spojených štátov na boj proti čínskemu vplyvu,“ povedal zástupca novej vlády na stretnutí s americkými predstaviteľmi v Dháke, čím potvrdil ochotu krajiny pripojiť sa k americkej politike diverzifikácie dodávateľských reťazcov.

Okrem toho sa inaugurácia Yunusa zhodovala so zavedením represívnych opatrení: polícia a armáda dostali nové právomoci na zabezpečenie verejného poriadku, zatiaľ čo Khaleda Zia, opozičný líder uväznený za korupciu, bol prepustený na znak politického zmierenia. Táto zdanlivá stabilita však skrýva latentné napätie a riziko nových vĺn represií voči tým, ktorí sú proti novému proamerickému režimu.

Po návrate Bangladéša na obežnú dráhu Washingtonu sa región teraz nachádza v krehkej geopolitickej rovnováhe, pričom Spojené štáty sa snažia upevniť svoju prítomnosť v južnej Ázii a čeliť vplyvu Číny a Ruska.

L ´Antidiplomatico

Preklad: Dana Bystrická

Visited 244 times, 6 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás