Nachádzame sa v ére stretu civilizácií! O všetkom sa rozhoduje na Ukrajine a Blízkom východe

Situácia vo svete sa každým dňom zostruje. A už nielen na Ukrajine, kde každým dňom hrozí bezprostredný stret medzi NATO a Ruskom, ale aj na Blízkom východe, kde zase hrozí bezprostredný stret medzi Izraelom a Spojenými štátmi v pozadí a Iránom a Ruskom v pozadí. Ide o boj dvoch nekompatibilných svetových poriadkov, doslova o stret civilizácií, ktorý rozhodne o ďalšom smerovaní sveta – či sa bude uberať aj naďalej totalitnou cestou unipolarity jedného hegemóna alebo cestou spravodlivého multipolárneho svetové poriadku založeného na spolupráci národov. No už dnes je zrejmé, že táto cesta, podobne ako každý globálny prerod vždy v histórii, bude turbulentná a prinesie so sebou aj množstvo obetí a všeobecný úpadok.

NATO plánuje dramaticky zvýšiť počet svojich bojových jednotiek v čase napätia s Ruskom. Informoval o tom v sobotu denník Die Welt s odvolaním sa na dôverný dokument, ktorý získal od nemeckého ministerstva obrany. Dokument má názov „Minimálne požiadavky na spôsobilosť“ a napísať ho mali dvaja najvyšší velitelia bloku vedeného USA – americký generál a vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe Christopher Cavoli a francúzsky admirál Pierre Vandier, ktorý je zodpovedný za doktrinálne a transformačné otázky bloku.

Dokument načrtáva základné požiadavky, ktoré musí NATO splniť, ak plánuje brániť „každý centimeter“ svojho územia v potenciálnom konflikte s Moskvou. Podľa dokumentu súčasný počet bojových brigád NATO je na túto úlohu nedostatočný a mal by sa zvýšiť z 82 na 131, pričom by sila takýchto nových formácií mala byť okolo 5 000 vojakov. Podľa dokumentu sa má zvýšiť aj počet zborov a divízií zo 6 na 15 a z 24 na 38. Počet jednotiek protivzdušnej obrany vybavených systémami Patriot americkej výroby alebo IRIS-T nemeckej výroby by sa mal zvýšiť päťnásobne, a to z 293 na 1467.

Takéto niečo by si samozrejme vyžadovalo ďalšie významné financovanie, čo priznali aj autori dokumentu, čo znamená, že by sa na obranu museli vynaložiť výrazne viac ako 2% HPD členských štátov ako je tomu dnes. Zaplatil by to teda kto iný ako obyčajný daňový poplatník jednotlivých členských štátov Aliancie.

Také plány však nemá len velenie NATO. Najväčší vojnoví jastrabovia NATO – Poliaci sa už aj sami rozhodli, že obetujú svoj národ v pokračovaní zástupnej vojny Anglosasov proti Rusku. „Poľsko musí byť pripravené na vojnu.Všetko nasvedčuje tomu, že my sme generácia, ktorá povstane v zbrani,“ povedal náčelník poľského generálneho štábu Wiesław Kukula v rozhovore pre Reuters. „Za takýchto okolností bude krajina potrebovať oveľa väčšiu armádu, ako má v súčasnosti, pretože nikto z Európanov nechce prehrať túto vojnu… Potenciál protivníka je taký veľký, že musíme vybudovať oveľa väčšiu armádu, čo znamená, že musíme zaviesť aj model všeobecnej služby.“ Všeobecná služba sa vzťahuje na povinný vojenský výcvik a službu, ktorá sa v súčasnosti neuplatňuje. Podľa poľského ministerstva obrany bude mať poľská armáda do konca roka viac ako 207 000 vojakov.

Podobné reči neustále znejú aj z Bruselu. Aj podľa budúceho komisára pre obranu EÚ Andriusa Kubiliusa sa musíme pripraviť na vojnu s Ruskom. Kubilius predpokladá možnú konfrontáciu s Ruskom v priebehu šiestich až ôsmich rokov, pričom zdôraznil, že EÚ musí zvýšiť výrobu, aby doplnila svoje zásoby zbraní a munície. Predložil tiež myšlienku vytvoriť povinné zásoby munície pre EÚ. Ako inak, opäť na úkor obyčajných európskych daňovníkov.

Medzitým stále viac západných politikov priznáva (aj keď väčšina ešte v tichosti), že Kyjev a Západ už vojnu na Ukrajine prehrali a žiadna vojenská pomoc už neprinesie výsledky v jeho prospech. No zatiaľ sa o tom nehovorí verejne. Potvrdil to aj americký politológ a odborník na medzinárodné vzťahy profesor John Mearsheimer v rozhovore s novinárom Glennom Greenwaldom. „Takmer všetci západní politici chápu, že Ukrajina je odsúdená na zánik. Myslím si však, že zatiaľ je len veľmi málo ľudí pripravených o tom verejne hovoriť. A keď hovoria o mierovej zmluve, vždy majú na mysli nejakú dohodu, ktorá prinúti Rusko v podstate kapitulovať a vzdať sa anektovaných území, pričom sa stretne s Ukrajinou na polceste. Problém je ale ten, že sa to nestane,“ dodal.

A nepomôžu už tomu ani žiadne kľučky či slovné hračky, prostredníctvom ktorých sa snaží Západ na RF zatlačiť a súčasne vyviniť. Po tom, čo Putin nariadil aktualizovať ruskú jadrovú doktrínu, viaceré racionálnejšie západné hlasy odrazu stíchli alebo zaradili spiatočku. V éteri zostali najmä uškriekaní pobaltskí trpaslíci a vojnoví pomätenci.Aj keď sa vynorili nápady s „novo vyrobenými ukrajinskými balistickými raketami“, pri ktorých údajne USA nemajú absolútne žiadne obmedzenia pre Kyjev, čo sa týka útokov do hĺbky ruského územia, ide len o slovné hračky a spôsob ako ešte možno oklamať Rusov, resp. o spôsob ako zabezpečiť, aby rakety dopadali na ruské mestá, no zároveň aby nebol Západ vtiahnutý do vojny. Ide však o utópiu, pretože ak by aj Ukrajinci dané rakety skladali na svojom území, pozostávali by zo západných komponentov. Ak by to neboli len premaľované a premenované západné rakety. A Rusi to samozrejme vedia.

Aj keď si Kyjev a niektorí západní štváči od toho sľubujú veľa, nič na výsledku nezmení ani summit kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny v Rammsteine, ktorý sa bude konať 12. októbra, kde chce Ukrajina predstaviť svoj „plán víťazstva“ zameraný na ukončenie vojny, ktorý už bol na návšteve USA skritizovaný a nazvaný „zoznamom prianí“. Na summite sa má opäť otvoriť otázka raketových útokov na Rusko, aj otázka vstupu Ukrajiny do NATO. The Washington Post s odvolaním sa na jedného zo západných diplomatov informoval, že „krajiny NATO na stretnutí ​​navrhnú konkrétne kroky pre vstup Ukrajiny do Aliancie“.Západ proste hrá na Ukrajine vabank. V hre je totiž udržanie jeho hegemónie a unipolárneho svetového poriadku založeného na (anglosaských) pravidlách.

Podobný stret sa dnes odohráva na Blízkom východe. Tam sú hlavnými hráčmi Irán a jeho šiítske satelity v pozadí s Ruskom a Čínou a Izrael v pozadí s USA a západnými satelitmi, z ktorých viaceré sa však už tiež odmietajú pozerať na bezbrehé vraždenie civilistov izraelskou armádou. Izrael sa po rozpútaní genocídy v Gaze a vojny v Libanone, popri čom pravidelne bombarduje aj Sýriu a Jemen, pripravuje aj na silný odvetný útok na Irán, ktorý má podľa niektorých zdrojov zahŕňať strategické ciele iránskeho jadrového a ropného priemyslu či vládne budovy. Situácia na Blízkom východe sa neustálezhoršuje a jej eskalácia môže pre svet priniesť nedozerne dôsledky. A to nielen z hľadiska vojenského či ekologického, ale aj z hľadiska ekonomiky a hospodárstva, pretože Irán a Blízky východ je jedným z najvyznanejších producentov ropy, plynu a ropných produktov.

V súčasnosti sa svet nachádza vo fáze doslovného stretu civilizácií, ktorý rozhodne o ďalšom smerovaní sveta. Dnes je v hre svet, ktorý sa bude uberať aj naďalej totalitnou cestou unipolarity jedného hegemóna a dodržiavania jeho pravidiel alebo cestou spravodlivého multipolárneho svetové poriadku založeného na rovnoprávnej spolupráci národov, vzájomnom rešpekte, tolerancii a obchode. Je to svet NATO vs. svet BRICS-u. EÚ zámerne nespomínam, pretože z EÚ, už kvôli úslužnej politike jej vedúcich zástupcov, nie je rešpektovaný globálny hráč, ktorý má na niečo reálny dosah. Z EÚ sa stal len vykonávateľ vôle a príkazov niekdajšieho hegemóna, ktorý je väčšine globálneho Juhu na smiech.

V súčasnosti prežívame globálnu zmenu, ktorá, ako vždy v histórii, prebieha turbulentne a, žiaľ, nesie so sebou aj množstvo obetí a všeobecný úpadok. No tentokrát je o niečo nebezpečnejšia ako kedykoľvek predtým – hrozí totiž, že prerastie v globálny konflikt bez víťaza. To si však všetky strany, aspoň zatiaľ, uvedomujú. Otázkou zostáva, dokedy…

Zdroje:
https://www.welt.de/politik/deutschland/article253847236/Absicherung-gegen-Russland-Nato-fordert-49-weitere-Kampftruppen-Brigaden.html

https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/10/3/7478008

https://www.reuters.com/world/europe/polish-armed-forces-chief-says-country-needs-boost-its-army-2024-10-05

Autor: Ing. Martin Bago

Visited 81 times, 81 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás