Ukrajinská bomba v aute zabila predstaviteľa Záporožskej jadrovej elektrárne

Bomba v aute zabila v piatok 4. októbra Andrija Korotkého, šéfa bezpečnosti v ruskej Záporožskej jadrovej elektrárni, uviedla ukrajinská vojenská spravodajská služba GUR. Podľa Kyjeva bol Korotkij považovaný za vojnového zločinca a kolaboranta, ktorý sa podieľal na represiách voči zamestnancom elektrárne.

Ruskom vymenovaný riaditeľ zariadenia Jurij Černičuk označil akciu za bezohľadný útok, ktorý by mal byť potrestaný. FSB uviedla, že Korotkij bol doma, keď pod jeho auto umiestnili výbušné zariadenie a vybuchlo po tom, čo začal riadiť vozidlo.

Moskva po vypuknutí rusko-ukrajinskej vojny prevzala kontrolu nad najväčšou európskou jadrovou elektrárňou, nachádzajúcou sa asi 50 kilometrov juhozápadne od Záporožia, kde žije viac ako 700.000 ľudí.

Neďaleké ostreľovanie a útoky bezpilotných lietadiel, ktoré vyvolali medzinárodné obavy o bezpečnosť elektrárne, podnietili jadrový dozorný orgán OSN, aby v auguste vydal varovanie pred jadrovou katastrofou a vyzval obe strany, aby sa zdržali útokov na elektráreň.

Rusko a Ukrajina sa pravidelne navzájom obviňujú z útoku na jadrovú elektráreň, pričom obe strany vojenské údery zvyčajne odmietajú. Korotkij nie je prvým „kolaborantom“, ktorý zomrel pri bombovom útoku ukrajinskej rozviedky, avšak Ukrajina túto nálepku veľmi ľahko rozdáva.

Origo

Preklad: Dana Bystrická

Visited 177 times, 177 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

1 Komentár

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás