E. Tomáš vyjadril totálnu nedôveru lekárom: Keďže Tomáš chce lekármi vystavené PN kontrolovať, správali sa lekári korupčne a narobili hospodárske škody?

Chystajú sa veľké zmeny ohľadne PN-iek: Minister Tomáš chce znížiť ich počet! Ušetria sa tak milióny eur

BRATISLAVA – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny avizuje zmeny, ktoré majú špekulantom zamedziť zneužívaniu PN-iek. Šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD) si od toho sľubuje veľké úspory, keďže len za prvý polrok vyplatil štát na nemocenskom takmer pól miliardy eur.

Novela zákona o sociálnom poistení je aktuálne v legislatívnom procese. Návrh počíta s oveľa väčšími kompetenciami pre Sociálnu poisťovňu a posudkoví lekári by podľa neho mohli zrušiť neoprávnene udelenú práceneschopnosť. Lekár, ktorý vystavil PN-ku, tak podľa návrhu už nebude mať posledné slovo. Cieľom je odstrániť fiktívne maródky a ušetriť tak štátnemu rozpočtu milióny. Ak prejdú všetky legislatívne procesy, zákon by mal platiť už od januára.

Štát chce svoju pozornosť zamerať najmä na PN-ky v regiónoch. Zatiaľ čo v Bratislave je totiž percento zamestnancov na PN nízke (maximálne dve percentná začiatkom roka), smerom na východ, v Starej Ľubovni, Stropkove či Kysuckom Novom meste je to až skoro štvornásobok.

„Mnohé sú falošné, najmä v regiónoch. Po novom posudkoví lekári budú mať právomoc zrušiť neoprávnene udelenú PN-ku,“ povedal Erik Tomáš. Cituje ho portál tvnoviny.sk. Tlaku zo strany Sociálnej poisťovne, že napríklad zlomená noha sa dá vyliečiť aj rýchlejšie, sa vraj obávať netreba.

Zdroj: topky.sk

Visited 713 times, 3 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

3 Komentáre

  1. Tento problém sa tiahne roky. Najmä, keď páni doktori stavali svojpomocne rodinné domy. Počty stavebných robotníkov na PN boli v tom čase tiež extrémne vysoké. Tuším sa nič nezmenilo. Alebo aj mimo sa vyberá “ všimné “ ? Alebo peniaze nikdy nesmrdia ?

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás