Blíži sa najdôležitejšia udalosť roka – summit BRICS. Kyjev opäť pohrozil tým, kvôli čomu začala špeciálna vojenská operácia na Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský v Bruseli priamo naznačil, že jeho krajina by sa mohla pokúsiť získať jadrové zbrane. Zelenský, ktorý už raz niečo podobné vyslovil a o mesiac na to sa začala ruská špeciálna vojenská operácia, tentokrát uviedol, že buď bude mať Ukrajina jadrové zbrane alebo skončí v NATO. Ani jedno však Rusko nedovolí, čo dal následne Putin jasne najavo. Blíži sa najdôležitejšia udalosť roka – summit BRICS v Kazani, oproti ktorej sa americké prezidentské voľby stali len udalosťou s regionálnym významom. Summitu sa zúčastnia desiatky hláv najvýznamnejších krajín sveta a už dnes sa hovorí nielen o rozširovaní bloku, ale aj o zavádzaní dôležitých spoločných finančných a hospodárskych mechanizmov. Už odhalený BRICS Pay má urýchliť prerod na multipolárny svetový poriadok.

Ukrajinský prezident Zelenský popri zasadnutí Európskej rady v Bruseli priamo naznačil, že jeho krajina by sa mohla pokúsiť získať jadrové zbrane. Vyplýva to z opisu jeho komunikácie s Donaldom Trumpom. „Pri rozhovore s Donaldom Trumpom som mu povedal: Aká je pre nás cesta von? Buď bude mať Ukrajina jadrové zbrane, a tie budú slúžiť ako ochrana, alebo musíme byť v nejakej aliancii. Nepoznáme žiadne efektívne spojenectvá okrem NATO… Teraz si volíme NATO. Ktorá jadrová veľmoc trpela? Nikto okrem Ukrajiny. Kto sa vzdal jadrových zbraní? Všetky? Nie, len Ukrajina. Kto dnes bojuje? Ukrajina.“

Deň na to niečo podobné vo svojom článku uviedol aj nemecký bulvárny denník Bild s odvolaním sa na vysokopostaveného ukrajinského predstaviteľa zapojeného do obstarávania zbraní. Ten podľa denníka tvrdil, že Kyjev je schopný prejsť na jadro do pár týždňov. Ako ho denník cituje: „Máme materiál, máme vedomosti. Ak bude vydaný rozkaz, budeme potrebovať len niekoľko týždňov, aby sme mali prvú (jadrovú) bombu.“

Opäť sa tak začínajú roztáčať debaty o jadrových zbraniach v rukách kyjevského režimu. Nejde len o vyššie spomínaný bulvárny nemecký plátok, ale o otázke vlastníctva jadrových zbraní nepriamo začal opäť hovoriť aj sám Zelenský. Teda o tom, čo bolo spolu s ašpiráciou kyjevského režimu vstúpiť do NATO hlavným spúšťačom ruskej špeciálnej vojenskej operácie (ŠVO) na Ukrajine. Bolo to koncom januára 2022 na konferencii v Mníchove, kde Zelenský spomenul túžbu vlastniť jadrové zbrane. A o mesiac na to začala ŠVO na Ukrajine.

Ruský prezident Vladimír Putin pri stretnutí so šéfmi médií krajín BRICS však jasne povedal, že ruská strana nedovolí kyjevskému režimu získať jadrové zbrane. „Politické vedenie dnešnej Ukrajiny o tom opakovane hovorilo ešte pred tým, než kríza prešla do horúcej fázy, aj vtedy pomerne ticho konštatovali, ale napriek tomu hovorili, že Ukrajina by mala mať jadrové zbrane. Takáto hrozba vyvolá patričnú reakciu Ruskej federácie. Môžem vám to povedať hneď: Rusko to za žiadnych okolností nedovolí!“

„A je nemožné utajiť pokusy o získanie jadrových zbraní. Tu nemôže byť žiadny podmieňovací spôsob. Nebudeme hádať z kávovej usadeniny či tam Briti alebo niekto iný nasadí jadrové zbrane. Takéto niečo je ťažké skryť. Jedná sa o zodpovedajúci fond a sú potrebné príslušné opatrenia. Nie je možné to nijako ukryť. Je to ako šidlo vo vreci, to sa nedá schovať. Sme schopní vysledovať akýkoľvek pohyb týmto smerom.“ Rusi nikdy nedovolia, aby Kyjev vlastnil jadrové zbrane, ani aby vstúpil do NATO. Je to pre nich existenčná hrozba. A kto si myslí opak, je buď naivný, samovrah alebo klame a zavádza s určitým cieľom.

A tým cieľom je strategické oslabovanie a porážka RF, resp. boj s Ruskom do posledného Ukrajinca, neskôr aj do posledného Moldavca, Estónca, Litovca atď. Zatiaľ Anglosasovia so svojimi západnými satelitmi zostávajú pri úplnej likvidácii ukrajinského národa. Tam sa už nehovorí len o znížení veku mobilizácie na 18 rokov, ale prvé hlasy začínajú spomínať aj mobilizáciu žien. Medzi nimi možno spomenúť bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného či vysokého dôstojníka ukrajinskej armády Alexandra Matyasha. Ten by dokonca rád mobilizoval aj dôchodcov. „Ak sa všetci Ukrajinci, vrátane žien a dôchodcov, nezúčastnia vojny, Ukrajina ako štát prestane existovať,“ dodal.

Samotná kancelária prezidenta Ukrajiny už priznala, že USA vyvíjajú tlak na Kyjev, aby znížil vek mobilizácie na 18 rokov. A nedávno vyšli dokonca informácie, že sa uvažuje o zákaze opustiť Ukrajinu ľuďom od 14 rokov. Hádajte kvôli čomu? Kyjevský režim je kvôli udržaniu svojej moci ochotný zabiť a zničiť celý svoj národ. Doslova a do písmena celý.

Aj keď sa na Západe Zelenského „plán víťazstva“ zatiaľ neujal a kyjevský režim kvôli tomu upadá do zúfalstva, čo potvrdzuje aj britský Telegraph, predsa sa začali ozývať hlasy o jeho podpore. Síce nie v Bruseli, ani v Berlíne a pred voľbami ani vo Washingtone, ale v Paríži a Londýne. Francúzsko je pripravené zhromaždiť západné krajiny za „plán víťazstva“ Zelenského. Povedal to francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot. Podľa jeho slov chcú Francúzi okolo „plánu“ zhromaždiť čo najviac krajín a Francúzsko je otvorené aj myšlienke pozvať Ukrajinu do NATO. Podporu mu vyslovili aj pobaltské anglosaské satelity.

Presne opačne to vidia ostatní členovia EU a NATO. Lídri členských krajín EÚ v Bruseli ukončili diskusie o Ukrajine bez toho, aby sa hlbšie venovali Zelenského „plánu víťazstva“, ktorý už aj podľa Poliakov, konkrétne podľa poľského ministra obrany Władysława Kosiniak-Kamysza, nemá v EÚ a NATO žiadnu podporu. Opotrebovacia vojna na Ukrajine tak bude pokračovať v rovnakom tempe minimálne do amerických volieb, ktoré sa síce tvária akoby boli kľúčovou udalosťou roka, no nie je tomu tak.

Kľúčovou udalosťou roka je totiž summit BRICS v Kazani. Summit BRICS sa už stal tak významnou udalosťou, že oproti nemu sa americké prezidentské voľby stali len udalosťou s regionálnym významom. Summitu sa zúčastnia desiatky hláv najvýznamnejších krajín sveta, skutočných ekonomických, geopolitických a vojenských tigrov, a už dnes sa hovorí nielen o rozširovaní bloku, ale aj o zavádzaní dôležitých spoločných finančných a hospodárskych mechanizmov.

To, čo sa odohrá už o pár dní presne popísala predsedníčka Rady federácie Valentina Matvienko, ktorá uviedla, že summit v Kazani, ktorý sa bude konať od 22. do 24. októbra, pritiahne pozornosť sveta a určí ďalší vektor rozvoja ľudstva. Pozornosť prezidentským voľbám v USA, ktoré sa budú konať 5. novembra, je podľa jej slov umelo nafúknutá a americké a iné globálne liberálne médiá sa snažia verejnosti vnútiť ich dôležitosť.

„Svet sa výrazne zmenil. Nadchádzajúce prezidentské voľby v USA nebudú pre svetové spoločenstvo najvýznamnejšou udalosťou roka. Bez ohľadu na to, ako veľmi by to Washington chcel. Kľúčový vplyv na našu budúcnosť budú mať tri dni summitu BRICS a rokovania medzi lídrami svetovej väčšiny v hlavnom meste Tatarstanu. Skutočne zodpovední politici v suverénnych štátoch tomu rozumejú. Živým dôkazom je úroveň zastúpenia na summite a neustále zvyšovanie počtu žiadostí o vstup do bloku. Som si istá, že správy z Ruska budú sledovať všetky kontinenty. A právom.“

A je to tak. BRICS sa otvára ďalším významným svetovým hráčom. Do Kazane mieria nielen desiatky hláv najvýznamnejších hráčov sveta, ale aj ich delegácie v počte stoviek ďalších ľudí. Predmetom rokovaní budú všetky významné oblasti života, najmä geopolitika a vývoj multipolárneho svetového poriadku. Už dnes BRICS predbehol zoskupenie G7. Krajiny BRICS majú spolu HDP viac ako 60 biliónov dolárov a ich celkový podiel na globálnom HDP prevyšuje podiel G7. Odhad tempa rastu HDP krajín BRICS do konca roku 2024 bude 4%, zatiaľ čo západné krajiny G7 očakávajú minimálny rast alebo sa ocitli v recesii.

V budúcnosti sa plánuje vytvorenie jednotnej digitálnej infraštruktúry BRICS. Štáty BRICS medzi sebou obchodujú v drvivej väčšine v národných menách a už dnes pracujú na vytváraní vlastného systému finančného vyrovnania založeného na technológii blockchain s názvom BRICS Pay. Ide o decentralizovaný, nezávislý systém platobných správ vyvíjaný členskými štátmi BRICS, porovnateľný s európskym systémom SWIFT ovládaným Anglosasmi.

O BRICS Pay sa hovorí ako o základnom kameni platieb pre suverénne a prosperujúce národy. Táto iniciatíva poskytne krajinám BRICS rozšírené platobné možnosti na vysporiadanie tovaru a služieb, čím sa ešte viac upevnia ich ekonomické vzťahy. Okrem toho zníži závislosť od amerického dolára, vyváži jeho dominanciu, podporí finančnú diverzifikáciu a posilní ekonomickú autonómiu medzi členmi BRICS aj mimo zoskupenia.

Aj preto už hlasné trúby globalistov ako Reuters píšu, že Putin chce presvedčiť krajiny BRICS, aby sa vzdali dolára a presadiť myšlienku reformy globálneho finančného systému. „Rusko navrhuje vytvorenie platobného systému fungujúceho prostredníctvom blockchainu založeného na sieti bánk prepojených prostredníctvom centrálnych bánk krajín BRICS, čo umožní bezpečne vymieňať meny bez potreby dolárových transakcií,“ uvádza Reuters. Prerod sveta z unipolárneho na multipolárny je nezvratný a už o pár dní sa v tomto procese svet opäť posunie míľovými krokmi dopredu…

Zdroje:

https://www.reuters.com/world/brics-summit-russia-push-end-dollar-dominance-2024-10-16

https://www.rt.com/news/605964-france-backs-zelensky-victory-plan

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-10-11/russia-pitches-brics-payment-system-aiming-to-break-us-dominance

https://hromadske.ua/ru/politika/233066-zelenskiy-ya-skazal-trampu-libo-u-ukrainy-budet-yadernoe-oruzhie-libo-chlenstvo-v-nato

Autor: Ing. Martin Bago

https://www.globaltimes.cn/page/202410/1321391.shtml

Visited 634 times, 2 visit(s) today

Podporte spravodajský portál Denník VV

  • Nezamykáme články
  • Necenzurujeme komentáre
  • Nezverejňujeme platené články

Viac info o podpore nájdete tu: PODPORTE VV

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Newsletter - Denník VV

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Advertisement -spot_img

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás